Nový portál pomáha absolventom uplatniť sa na domácom pracovnom trhu

Znechutenie z nefungujúceho systému na Slovensku, ktorý spôsobuje, že mladí, vyštudovaní ľudia utekajú pracovať do zahraničia, sa rozhodli riešiť traja mladí Slováci a vytvorili portál, náplňou ktorého je zamestnávateľom ponúknuť priestor, kde by mohli získať stážistov, je to akási forma premostenia vysokoškolákov a zamestnávateľov, pretože ani jednému z týchto mladíkov nie je jedno, akým smerom sa situácia na Slovensku uberá.

promoce
 
Uplatnenie študentov doma
Portál má za cieľ zabrániť mnohým študentom utekať z krajiny kvôli tomu, že nemajú dostatočné skúsenosti a ťažko sa im hľadá uplatnenie, tak sa radšej rozhodnú pre štúdium v zahraničí. Práve to ich prinútilo vytvoriť tento portál a ukázať mladým ľuďom, že uplatnenie môžu nájsť aj doma.
 
Chýba im prax
Prieskum, ktorý urobili medzi vysokoškolákmi a ktorým chceli zistiť záujem o túto službu medzi študentmi ukázal, že v 70% absolventov vysokých škôl pri ich záujme o zamestnanie bol dôvodom neprijatia  nedostatok praxe. To mladíkov utvrdilo v tom, že sa vydali správnou cestou.
Druhá strana, teda zamestnávatelia, udávali problém málo prakticky pripravených mladých ľudí a o túto službu tiež prejavili záujem. Neskôr už mladíci rozbehli aj marketingovú kampaň na sociálnych sieťach.
 
Veľké vs. menšie firmy
Stotožniť sa s prijatím stážistovi pri prieskume mali väčšinou väčšie firmy, malé a stredné si benefity tohto systému neuvedomujú. Otáznym je často aj ohodnotenie stážistu, záleží to od dĺžky a od odboru, v ktorom stážuje. Pri špecifických odboroch je fajn, ak študent získa prax, pretože ich nemá kde inde nazbierať, a teda je to možné aj bez finančného ohodnotenia, ale väčšinou ide o prácu, ktorá by mala byť platená. A tiež by bolo prínosom, ak by stáž trvala dlhodobejšie, aby študenti nabrali viac zručnosti a stali sa tak plnohodnotnými zamestnancami.

přestávka
 
Ako to funguje?
Portál je funkčný asi 5 mesiacov, už za prvé dva mesiace službu využilo a životopis si poslalo asi 90 študentov na stáž vo svojom odbore. Oficiálne ho spustili v januári, každý z ich autorov má na starosti inú oblasť, ako je marketing, komunikáciu medzi firmami a školami a tiež aj dizajn a technickú časť.
Pre záujemcov o stáž  momentálne nie je potrebná žiadna registrácia a úplne bezplatný je portál aj pre podnikateľov. Je to jednoduché: študenti si pozrú aktuálnu ponuku a pošlú životopis so záujmom o stáž podľa svojho výberu. Túto službu už teraz mladíci plánujú do budúcnosti rozšíriť a ponúkať aj absolventské pozície.